Fødevareintolerance - hvad betyder det egentlig?

Gennem vores mad får vi alle de nærigsstoffer som vi har brug for, hver eneste dag. Det inkluderer kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle dele af vores mad kan dog forårsage gener så som hovedpine, fordøjelsesproblemer, kløe og træthed.

Histaminintolerance

Fødevarer, der indeholder histamin?

Laktoseintolerance

Når mælkeprodukter skaber uro

Fødevareintolerance - hvad betyder det egentlig?

Gennem vores mad får vi alle de nærigsstoffer, som vi har brug for hver eneste dag. Disse inkluderer kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle dele af vores mad kan dog forårsage gener så som hovedpine, fordøjelsesproblemer, kløe og træthed. Disse gener er kendt som fødevareintolerance. De skal ikke forveksles med fødevareallergi, hvor kroppen reagerer ved at bekæmpe fødevaren, da kroppen opfatter fødevaren som en fare.

Hvordan opstår fødevareintolerance?

Fødevareintolerance opstår fordi kroppen ikke evner at omsætte forskellige dele af vores mad. For at omsætte vores mad korrekt, skal kroppen bruge enzymer. Enzymer udfører essentielle opgaver i menneskekroppen.

Det er blandt andet enzymer, der nedbryder store nærigsstoffer til små bidder, enzymer beskytter kroppen mod farlige stoffer, heler sår og meget mere.

Mange mennesker mangler dog nogle af disse vigtige enzymer - de lider af enzymmangel. Dette er der forskellige årsager til.

Hvordan kommer fødevareintolerance til udtryk?

Fødevareintolerance kan komme til udtryk på flere forskellige måder. De mest almindelige symptomer er mavesmerter, fordøjelsesproblemer som diarré, forstoppelse eller tarmluft. Hovedpine, udslæt (ofte kløende) svimmelhed eller generel udmattelse og træthed er også almindelige symptomer.

Hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi?

Når man lider af fødevareintolerance er kroppen ikke i stand til at fordøje bestemte dele af en fødevare. Når der er tale om allergi derimod bliver immunforsvaret forvirret. Da immunsystemet ikke fungerer optimalt, tror kroppen, at visse dele af fødevaren er patogener, og begynder derfor at bekæmpe disse bestanddele, hvilket resulterer i forskellige symptomer. Fødevareallergi kan blive diagnogstiseret med dertil passende antistoftests.

Typiske symptomer på fødevareallergi:

  • Øjne og næse løber i vand pga hævelser i slimhinderne
  • Stakåndet
  • Hovedpine
  • Mavesmerter
  • Svimmelhed
  • Kløende udslæt
  • og meget mere

Fødevareintolerance kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt, men ofte udvikler det sig over tid. Generne er ofte afhængige af mængderne, der bliver indtaget. Dette betyder, at små mængder mad kan indtages uden der opleves en reaktion, men hvis der indtages større mængder, vil symptomerne begynde at vise sig. Ofte vil det komme over tid.

Hvad er enzymmangel?

Fødevareintolerance opstår ofte når kroppen mangler værktøjer til at fordøje mad korrekt. Derfor bliver fødevareintolerence ofte kaldet en enzymmangel. I det følgende vil vi kigge nærmere på, hvad dette dækker over.

Hvad er enzymer?

Ved du hvad du har tilfælles med surdejsbrød? Både du og surdejsbrød har brug for enzymer. Faktisk så betyder det Græske ord enzym oprindeligt surdej, og i menneskekroppen fungerer enzymer som kemiske reaktioner i fordøjelsesprocessen. Hvis kroppen var en bil, ville enzymer være tændrørene for fordøjelsen. Enzymer sørger for at starte kroppens optagelse af den føde vi indtager.

Hvilken funktioner har enzymer?

Enzymer er alle steder i kroppen; de befinder sig i blodet (plasma enzymer), de findes i cellerne (celle enzymer) eller bliver frigivet af kroppens celler, så de kan udføre deres funktion. Deres opgaver er ligeledes omfattende: de konverterer nærigsstoffer til energi og cellekomponenter, de ødelægger giftstoffer, som kroppen har optaget, de heler sår og forsvarer os mod sygdomme. Fordøjelsesenzymer er specielt vigtige. Uden dem vil hverken vitaminer, mineraler eller hormoner kunne udføre deres opgaver. Kort sagt - vores krop er ikke i stand til at fungere uden enzymer. Dette betyder, at hvis et enzym af den ene eller anden grund enten fra fødslen eller senere i livet ikke er tilstede i kroppen, kan det medføre en lang række af sundhedsproblemer.

Fordøjelsesenzymer - et kort overblik

Fordøjelsesenzymer er blandt de mest nødvendige enzymer. Som deres navn hentyder, er de med til at nedbryde nærigsstoffer i mindre stykker. De er f.eks. tilstede i tarmen, i spyt, i bugspytkirtlen og i maven.

Fordøjelsesenzymer specialiserer sig i specifikke nærigsstoffer. F.eks. nedbryder peptidase eller protease proteiner i maden.

Amylase derimod er ansvarlig for at nedbryde kulhydrater, og lactaseenzymet nedbryder laktose. Enzymer tager sig også af at beskytte kroppen fra at indtage mad, der ikke er godt for os. Disse enzymer inkluderer enzymet diamine oxidase, der nedbryder histamin.

Hvad er symptomerne på enzymmangel?

Enzymmangel kan vise sig på flere forskellige måder. Desværre kan symptomerne og generne også relatere sig til andre sygdomme. Følgende symptomer kan dog indikere en enzymmangel: mave-tarm problemer, hovedpine, hudændringer, kløe, astma anfald, feber, depression, træthed, hyperaktivitet, svimmelhed, højt blodtryk, stigning i blodsukker og stigning i niveauet af blodlipider. Symptomerne kan opstå individuelt eller sammen - typisk opstår symptomerne efter at have spist specifikke fødevarer.

Hvordan kan enzymmangel behandles?

Hvis det er helt klart at det er mangel på et specifikt enzym, der er årsag til problemerne, er der to muligheder. For det første; stoppe med at spise mad som kroppen ikke længere kan fordøje ordentligt. Der findes alternative madvarer, som bør vælges. F.eks. findes der laktosefrie madvarer til mennesker, der lider af laktoseintolerance. Det kan dog være svært fuldstændig at undgå en specifik fødevare, især når du er ude at spise, når du rejser mm. kan du ikke være sikker på, at en specifik fødevare ikke er at finde på din tallerken.

I sådanne tilfælde hjælper det at tilføje det manglende enzym via et kosttilskud. Et kosttilskud kan hjælpe med at nedbryde specifikke fødevarer og forbedre livet for personer der lider af fødevareintolerance.

Med et kosttilskud kan du endelig spise alt det du har lyst til igen.