Histamin - intolerancen overfor alt det sjove

Træthed, hovedpine, maveproblemer, udslæt, hjertebanken og svimmelhed ofte i kombination. Alt sammen uforklarlige symptomer, der kan tage lang tid at komme til bunds i. Oversagen til symptomerne og generne kan være histaminintolerance.

Hvad er histamin?

Histamin er et naturligt signalstof, der bliver produceret i kroppen og kan findes i store dele af kroppen. I biokemiske termologi er histamin en af de biogene aminer. Det er navnet, der gives til metabolitter af proteinkomponenter, aminosyrerne. Histamin har en lang række funktioner i kroppen. Det har en vigtig rolle i immunforsvaret. Når man oplever at hæve op efter at have slået sig, er f.eks. histam årsagen til dette. Histamin er også årsag til kløe og smerte - og til mange allergiske reaktioner.

Derudover findes histamin også i en lang række fødevare. I disse tilfælde kaldes de for udefrakommende histamin. Især langtidsmodnede produkter som rødvin og skæreost har en stor mængde af histamin. Andre fødevare som ananas og chokolade indeholder også histamin.

Hvorfor er der nogle mennesker, der ikke kan tåle histamin?

Mangel på enzymet DAO betyder at kroppen ikke er i stand til at nedbryde histamin fra fødevarer. Problemer med histamin kan være midlertidige eller permanente. Overskydende histamin kan være midlertidigt tilstede i kroppe pga. fiskeforgiftning, histamin-rig mad, stress eller ekstreme fysiske udfoldelser. Hvis ikke kroppen har en passende mængde DAO, vil det lede til en række forskellige symptomer. Alkohol eller medicin - selv i små mængder - kan også kortvarigt forhindre DAO i at gøre sit arbejde. En midlertidig enzym mangel som denne kan påvirke alle og udløse ubehag. Dannelsen af DAO enzymet kan også være genetisk svækket eller skyldes en kronisk inflamatorisk tarmsygdom. I disse tilfælde vil manglen af DAO være permanent.

Kan jeg have histamin allergi?

Lad os først slå det fast: der findes ikke noget der hedder histamin allergi. Selvom symptomerne ligner det som man kan opleve ved allergi, så skyldes det vidt forskellige ting. I tilfælde af allergi angriber immunsystemet helt uskyldige stoffer, som om de var pathogener. Der dannes antistoffer mod de formodede angribere. Antistofferne husker disse formodede fjentlige stoffer og slår alarm så snart stoffet bliver indtaget. Som et resultat af dette angriber immunsystemet stofferne - og hermed er der skabt en allergisk reaktion.

Hvordan kan et antihistamin produkt så hjælpe de mange mennesker, der lider af allergi? Som et signalstof er histamin voldsomt involveret i en allergisk reaktion. Antihistaminer svækker signalstoffer og dermed også de allergiske reaktioner.

Hvad er en rødvins allergi?

For mange mennesker er et glas rødvin lig med en afslappende aften. Dog er der nogle der næste morgen vågner op og føler sig utilpasse. Og dette er ikke kun alkoholens skyld. Faktisk opstår intolerance symptomer ofte efter at have indtaget rødvin. Dette skyldes, at mange rødvine har et højt indhold af histamin. Jo mere moden rødvinen er, jo højere er indholdet af histamin. Histamin koncentrationen afhænger af årgang, variant og oprindelsesland.

Ud over histamin er der også andre ingredienser som sulfitter eller tyramin, der kan resultere i en intolerance reaktion. Derudover kan rødvin også indeholde proteiner, som nogle mennesker kan udvikle en allergisk reaktion overfor.

Hvem er specielt modtagelige overfor histaminintolerance?

Det er oftere kvinder, der lider at histaminintolerance, da kvinder har sværere ved at nedbryde histamin end mænd. Symptomerne bliver mere generende i perioder med menstruation. Derfor er der læger der mener at der er en sammenhæng mellem histamin og hormoner. En faktor, der støtter op om denne formodning er mentruations kramper, som er en af mange symptomer.

Histaminintolerance og graviditet - hvad skal du huske?

Under graviditeten oplever mange at symptomerne og generne med histamin forsvinder som dug for solen. Dette skyldes den øgede mængde af DAO. Under graviditeten tredobles mængden af det beskyttende enzyme. Stigningen formodes at skyldes at enzymet skal beskytte livmoderen imod histamin.

Efter endt graviditet vil niveauet af DAO igen falde til det normale - og symptomer og gener vil returnerer.

Hjælp: er mit barn intolerant overfor histamin?

Klynken efter at have spist, luft i maven og udslæt får mange mødre til at frygte af deres barn ikke kan nedbryde histamin - især hvis moderen selv lider af histaminintolerance. I de fleste tilfælde skyldes beklagelserne helt andre grunde, der lettere kan forklares og behandles.

På nuværende tidspunkt er der ingen registreringer af, hvor mange børn og unge, der lider af histaminintolerance. Baseret på eksisterene studier mener eksperter at histamin-relaterede problemer oftest opstår senere i livet og over tid.

Liste med fødevarer

Hvilke fødevarer indeholder histamin?

Reaktioner

Lær de mest almindelige reaktioner på histaminintolerance at kende

Test & diagnose

Diagnosticering af histaminintolerance: En svær, men ikke umulig proces