Udfordringer med histamin: Sådan kommer det til udtryk!

Folk, der lider af histaminintolerance, vil opleve at have forskellige reaktioner, men af de mere almindelige reaktioner kan nævnes; smerter i tarme og mave, hovedpine, udslæt og vejrtrækningsproblemer. Ofte opleves disse symptomer også ved allergi, hvorfor det kan være svært at spore sig ind på histaminintolerance. Generne kan variere fra person til person. Nogle oplever ikke de helt store gener, mens andre bliver ramt af voldsomme migræneanfald.

Hvor hurtigt man reagerer på histamin kan også varierer meget. For nogle opstår symptomerne som løbende næse eller udslæt ganske kort efter at have spist histaminholdig fødevarer, mens der kan gå op til flere timer før symptomer som mavekramper og diarré opstår. Og for nogle opstår hovedpine først senere.

Det faktum, at der ikke findes en fast indholdsliste af histamin i fødevarer gør det bare endnu sværere at undgå histamin. Nogle kan derfor opleve at reagerer voldsomt på en bestemt fødevare den ene dag, for overhovedet ikke at reagere den næste.

Almindelige reaktioner på histamin

 • Mave-tarm gener
  Kvalme, diarre, mavesmerter og -kramper eller luft i maven er typiske gener. De opstår almindeligvis mindst en time efter indtagelse af histaminholdige fødevarer.

 • Hovedpine
  Hovedpine efter at have spist histaminholdige fødevarer kan opstår umiddelbart efter indtagelse eller timer efter. Migræne kan også være et tegn på at kroppen ikke kan nedbryde histamin tilstrækkeligt.

 • Udslæt
  Huden kan også reagerer på manglende histamin nedbrydning, dette viser sig med udslæt, kløe, hævelse og rødme.

 • Vejrtrækningsproblemer
  Åndedrættet kan også blive påvirket, hvis du har histaminintolerance. Tegn på dette varierer fra en kløe i halsen, tilstoppet eller løbende næse til astma anfald.

 • Kredsløbet
  Histaminintolerance kan også give hjertebanken eller svimmelhed.

Liste med fødevarer

Hvilke fødevarer indeholder histamin?

Test & diagnose

Diagnosticering af histaminintolerance: En svær, men ikke umulig proces