Laktoseintolerance: Når mælkeprodukter er årsag til ubehag

Rigtig mange mennesker oplever at et glas mælk, en kop cappucino eller en skål yoghurt kan give rumlen i maven. Ofte bliver denne rumlen efterfulgt af mavesmerter, luft i maven eller diarré. Årsagen til dette kan være laktoseintolerance.

 

Hvad er laktoseintolerance?

Laktoseintolerance er den mest almindelige fødevareintolerance i den vestlige verden. I de nordiske lande døjer 5-10% med det. Laktoseintolerance kommer oftest til udtryk via fordøjelsesproblemer, der opstår når mælkeprodukter bliver indtaget.

Hvad er laktose og hvad sker der, hvis nedbrydningen fejler?

Laktose er det sukker vi finder i mælk og mælkeprodukter. For at kroppen er i stand til at omsætte laktose, skal kroppens enzym laktase opdele laktosen i glukose og galaktose i tynd tarmen. Hvis du lider af laktoseintolerance, har du enten ikke nok eller mangler enzymet helt, hvilket betyder at laktose trænger ind i tyktarmen uden at være blevet omsat. Nu begynder tyktarmen at nedbryde laktosen, hvilket medføre at der dannes gasser, hvilket skaber de nævnte gener. Dette er årsagen til at man også omtaler laktoseintolerance som mælkeintolerance.

Normal situation

Lactase enzymet opdeler laktose i glukose og galaktose, så det kan optages i tyndtarmen.

Problem

Hvis der ikke er tilstrækkeligt med lactase enzym eller i værste fald intet, vil laktosen ikke blive opdelt og dermed optaget i tyndtarmen. Herefter opstår der problemer i tyktarmen.

Årsager til laktose intolerance

Der kan være to hovedårsager til laktoseintolerance. Den genetiske primær laktoseintolerance stammer fra at rigtig mange mennesker mister evnen til at fordøje mælke produkter, jo ældre de bliver. Derfor er det oftere voksne, der oplever problemer med mælkeprodukter. Den sekundære laktoseintolerance skyldes skader på tarmsystemet, f.eks. pga. medicin eller sygdom. I modsætning til den genetiske form, vil den sekundære laktoseintolerance normalt ophøre så snart tarmene begynder at fungere optimalt igen.

Laktoseintolerance hos babyer og små børn.

Selv små børn og babyer kan blive ramt af laktoseintolerance. Dog ske det kun for 1% - 3%, og tilfælde er derfor ganske sjældne. I de fleste tilfælde, oplever babyer kun kortvarigt at være intolerante overfor laktose, da deres tarmsystem endnu ikke er fuldt ud udviklet. En varig intolerance opstår først i en alder af 5 til 20 år.

Diæt og fødevarer

Spis korrekt med laktoseintolerance

Symptomer på laktoseintolerance

Dette er de typiske gener

Behandling

Hvad kan gøres ved laktoseintolerance?