De typiske reaktioner på laktoseintolerance

En kugle is, et stykke kage eller en simpel kop kaffe med mælk - disse små glæder koster dyrt hos mennesker med laktoseintolerance. Ikke lang tid efter at have indtaget disse lækkerier, vil de typiske tegn på laktoseintolerance titte frem; mavesmerter, luft i maven og diarre.

Sådan ser de typiske reaktioner ud

Hvordan det end vendes og drejes, så skyldes laktose intolerance en mangel eller fravær på enzymet laktase. Laktase er ansvarligt for at separere laktose til glukose og galaktose i tynd tarme, så kroppen bliver i stand til at fordøje det. Hvis dette ikke sker, vil laktosen passerer ufordøjet gennem tyndtarmen ind i tyktarmen, hvor det vil blive nedbrudt af bakterier. Dette danner gasser og andre stoffer, der vil lede til de nævnte gener.

Luft i maven grundet laktoseintolerance

Gasser, som kuldioxid og metan, bliver produceret i forbindelse med nedbrydningsprocessen af laktose i tyktarmen. Disse gasser fylder op i tarmene og kan til tider lede til voldsom og smertefuld luft i tarmene.

Mavekrampe som følge af laktoseintolerance

Hvis man forsøger at undertrykke luften i maven, der er blevet skabt af kuldioxid og metangasser, vil man ofte gøre tingene værre. Hvis gassen ikke kommer væk, vil gasserne udvide tarmene, hvilket fører til oppustethed og tilhørende mavesmerter.

Diarre på grund af Laktoseintolerance

Sammen med gasser, vil nedbrydningen af laktose i tyktarmen også generere mælkesyre og andre fedtholdige syrer. Disse stoffer sikrer, at der sker en stigning af vand i tarmene grundet osmose. Ophobningen af vandet vil resultere i vand i afføring, hvorfor det leder til diarre.

Hvad sker der, når man ikke har nok laktase i tarmen?

Hvis der ikke er tilstrækkeligt med laktase kan tingene blive ubehagelige. Vores animation viser de processer, der opstår når der ikke er nok laktase tilstede i tyndtarmen og hvilken reaktioner, det kan fremkalde.

Normal situation

Laktase enzymet sepererer laktose til glukose og galaktase, som herefter kan optages i tyndtarmen.

Problem

Hvis der ikke er laktase enzym tilstede eller der ikke er tilstrækkeligt, kan laktose ikke blive seperaret og dermed optaget i tyndtarmen. Det vil ufordøjet blive transporteret videre til tyktarmen, hvor problemerne opstår.